vineri, 23 septembrie 2011


Pentru multi dintre noi cabina pilotilor dintr-un avion de pasageri nu e altceva decat un loc unde se afla multe ceasuri si butoane. Pentru cei care piloteaza insa aeronava e un loc obisnuit de munca, pe care acest site vi-l explica astazi.



De cele mai multe ori, ati vazut-o doar in filme sau in treacat, ca pasageri, neavand nici o sansa sa intrati in zona rezervata doar celor care piloteaza aeronava. Dar de cate ori nu v-ati intrebat care e rolul fiecarui astfel de element si cum pot doi oameni sa stie ce face fiecare astfel de buton sau indicator? Libertatea va ofera acum raspunsurile la aceste intrebari. Doi dintre pilotii companiei aeriene romanesti Blue Air ne-au poftit in cabina aparatului lor de zbor, un Boeing 737, chiar inaintea unei curse spre Bruxelles pentru a ne prezenta succint 'locul lor de munca'. Comandant Bogdan Manoiu, 31 de ani, 4.400 de ore de zbor Secund Stefan Tivda, 27 de ani, 2.500 de ore de zbor.

Lumina ambientala
E folosita pe timp de noapte, in timpul anumitor manevre cand e necesara operarea mai multor comenzi sau cand pilotii servesc masa.
Casti
Sunt folosite pentru comunicatii cu controlorii de trafic aerian de la sol sau pentru comunicarea de informatii din timpul zborului catre pasageri.
Indicatoare parametri motoare
Dau informatii legate de presiunea uleiului, starea combustibilului sau a lichidului de racire, despre tot ce contribuie la buna functionare a motoarelor.
Pedale
Doua la numar, sunt carma avionului, dand o miscare stanga-dreapta in plan orizontal.
Manete control motoare
Controleaza turatia motoarelor si implicit viteza atinsa de avion, care poate ajunge la aproape 800 de kilometri pe ora.
Maneta tren aterizare
Actioneaza pozitia trenului de aterizare (rotilor), care in timpul zborului trebuie sa fie 'inchis', rotile fiind pliate imediat dupa decolare.
Panou comanda pilot automat
Dupa stabilizarea avionului la o anumita altitudine este cuplat pilotul automat care respecta intocmai coordonatele traseului. El e decuplat la aterizare sau in zone cu turbulente.
Altimetru
Indica altitudinea avionului, adica la ce distanta zboara fata de suprafata solului.
Checklist
Lista pe care sunt trecute o serie de elemente ce trebuie verificate de piloti de fiecare data inainte de decolare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu