vineri, 23 septembrie 2011

GUMA DE MESTECAT:RISCURI


Nu este om care nu stie ce inseamna guma de amestecat. Voga gumei de amestecat aparuse in Moldova in jurul anilor ’80. Parca si pina acuma tin minte primele mele gume de amestecat “Love is…” sau “Turbo”, sau tendinta fiecaruia de a colecta cit mai multe imagini de la aceste gume. Acuma deja nu mai este asa deficit produsul dat.
Insa, multi dintre noi oare si-au pus intrebarea: de unde a aparut guma de amestecat? Cine a inventat-o? Care sunt efectele pozitive sau negative ale acesteia? Pai, iata ca mi-a aparut ideia de a scrie un articol anume despre guma de amestecat in momentul in care imi luasem un “Eclipse”.
Istoria:
  • Grecii antici rugumau fistica – guma de amestecat facuta din radacina arborelui de fistic;
  • Indienii din America de Nord rugumau uscatura din molid si au transmis acest obicei colonistilor;
  • Primii colonisti americani faceau guma de amestecat din uscatura de molid si ceara de albine;
  • In 1848, John B.Curtis a facut si vindut prima guma de amestecat care a fost numita State of Maine Pure Spruce Gum (Statul Maine Pura guma de molid);
  • In 1850, Curtis a inceput sa comercializeze gume din parafina cu aroma, care devenea tot mai populara decit guma din molid;
  • La 28 decembrie 1869, William Finley Semple a fost prima persoana care a patentat guma de amestecat;
  • In 1869, Antonio Lopez de Santa Anna a prezentat lui Thomas Adams produsul “Chicle”;
  • In 1871 Thomas Adams a patentat aparatul de producere a gumei de amestecat;
  • John Colgan in 1880 a inventat procesul de fabricare a gumei de amestecat mai gustoasa si care putea fi rugumata un timp mai indelungat;
  • In 1888 Adams a lansat prima guma Tutti-Frutti, care putea fi cumparata de la aparatetle de distributie, situate in statiile de metro din New York;
  • Guma de marca Dentyne a fost creata in 1899 de catre medicul Franklin V. Canning;
  • In 1914 a aparut noul brand de gume, si anume Wrigley Doublemint. William Wrigley Jr. si Henry Fleer au fost competenti pentru adaugarea gustului de minta si de fructe in guma de amestecat.
Deci, iata ce istorie are o simpla guma. Insa, totusi ce efecte are guma de amestecat asupra sanatatii noastre?
Cea mai veche balada  de genul ca guma de amestecat este un produs negativ pentru dintii nostri pina si in prezent este abordata de majoritatea oamenilor. Cei ce promoveaza ideia asta inca au conceptul impus in anii de scoala de catre profesorii nostri. Spre marea mirare a D-voastra guma de amestecat de fapt este utila pentru dintii nostri!
Iata si explicatia: spre exemplu, din pacate la un anumit moment nu dispuneti de pasta de dinti sau periuta, ca rezultat in ajutor va vine guma de amestecat. Cu exceptia unui mic detaliu, zaharul. Daca rugumati guma atita timp cit simtiti zaharul si aruncati guma imediat, sa stiti ca dintii vostri sunt supusi unui risc ce tine de zahar, si astfel nu va fi nici un beneficiu pentru dintii vostri. Insa, rugumind guma o perioada mai indelungata, atunci aceasta o sa va ajute sa va mentineti dintii mai curati.
De facto, guma este inerta. Nu este digestibila si nu provoaca daune. Sunt doua avantaje aferente gumei de amestecat, cum ar fi: in primul rind aceasta curata suprafata dintilor nostri. Iar in al doilea rind si probabil cel mai eficient, este contribuirea asupra fluxului de saliva. Probabil va ginditi, cam ce efect bun ar fi din fluxul de saliva, iata ceva argumente.
Saliva contine enzime care digereaza glucide, care la rindul sau include substante ce distrug caria cauzata de anumite bacterii. De asemenea, saliva neutralizeaza anumiti acizi care distrug dintii, si contine minerale care ajuta la restabilirea dintilor ce au fost supusi unei alterari. Acest proces de restabilire este un moment foarte important pentru preintimpinarea cariei de dinti. Deci, in acel timp cit rugumati o guma si stimulati fluxul de saliva, toate lucrurile pozitive descrise mai sus au loc in cavitatea voastra bucala.
Dar, din pacate este si fatorul negativ: Stomacul. Fraza va este cunoscuta: Guma roade stomacul!
In timp ce rugumati, in stomac are loc excretia sucului gastric. Se recomanda de a nu minca guma de amestecat pe stomacul gol, deoarece aveti toate sansele de a avea gastrita sau chiar ulcer.
Deci, cel mai bine e de mincat guma doar atunci cind intr-adevar este necesar. Apropo, si nu uitati ca nu toti sunt doritori de a auzi rugumatul vostru, straduiti-va fara sunete excesive atunci cind lucrati asupra acestu proces!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu