Ce este artroza?
Artroza este o suferinta a cartilagiului articular. Acesta este un tesut elastic care acopera extremitatile oaselor din articulatii. În mod normal suprafata acestor cartilagii este foarte neteda, facilitând mobilitatea articulara si absorbind totodata socurile. Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulatiilor mari, care suporta greutatea corpului, cum sunt cele de la picioare si articulatiile coloanei vertebrale. Pe masura ce artroza progreseaza, suprafata cartilagiilor si a osului de dedesubt devine neregulata, apar excrescente osoase ("ciocuri", "noduri"). Consecinta este imposibilitatea culisarii fine a suprafetelor articulare care în schimb se freaca între ele, mai ales cu ocazia miscarilor solicitante.
Care sunt simptomele?
Cele mai afectate articulatii sunt: articulatiile temporo-mandibulare, ale umerilor, cotului, încheieturii pumnului, gleznelor si genunchilor.
durere - simptomul care apare primul. Uneori este foarte ascutita. Apare la încercarea de folosire a articulatiei, mai ales daca se exagereaza sau dupa o pauza mai lunga. Durerea poate disparea daca nu se foloseste articulatia. Uneori iradiaza în alte regiuni.
rigiditate - apare dimineata sau dupa repaus. Dispare dupa 1-2 minute de miscare. Rareori determina pierderea completa a libertatii de miscare în articulatia afectata.
limitarea miscarilor - devine dificila efectuarea unor miscari cum ar fi deschiderea capacului unui borcan, curatarea fructelor de coaja, încheierea nasturilor.
uneori semne de inflamatie (tumefactie, roseata, cresterea temperaturii locale, durere). Inflamatia este mai caracteristica reumatismului acut si artritelor (reumatoida, etc.), dar poate sa apara si în artroza datorita inflamatiei consecutive suprasolicitarii articulatiei.
Care este tratamentul în artroza?
Exista mai multe medicamente simptomatice care se pot folosi în artroza. Trebuie subliniat ca ele nu vindeca boala si au efecte secundare, de aceea trebuie folosite cu prudenta.
Anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) - reduc durerea si inflamatia. Exemple: aspirina, ibuprofen, indometacin, diclofenac, ketotifen, etc. Problema este ca, în general, pentru a se obtine efectul dorit sunt necesare doze mari (de exemplu 12 tablete de aspirina pe zi), la care apar mult mai frecvent efecte secundare nedorite. Alternativa este folosirea unguentelor (cu fenilbutazona, diclofenac, piroxicam, etc.) care se aplica pe zona dureroasa, de câteva ori pe zi.
Acetaminofen - eficient contra durerii, dar nu are efect anti-inflamator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu