vineri, 23 septembrie 2011


Curiozităţi geografice
Extreme geografice europene
* Denumirea continentului Europa provine de la cuvântul fenician "ereb" care înseamnă "apus de soare". Aşa spuneau fenicienii ţinuturilor de la vest de Marea Egee, de unde porneau corăbiile lor spre Marea Mediterană, faţă de Asia, care se situa la răsăritul Soarelui.
* Altitudinea maximă este de 4 807 m în Vârful Mont Blanc din Alpi, iar la limita între Europa şi Asia  se află vârful Elbrus, din Munţii Caucazul Mare, de 5 642 m.
* Altitudini sub  nivelul Oceanului Planetar ( 28 m) se găsesc în apropierea Mării Caspice.
* Neavând scurgere în Oceanului Planetar, Marea Caspică este şi cel mai mare lac de pe glob (371 800km2).
Citeşte mai mult...
România- superlative geografice
* Este prima ţară din lume cu producţie de petrol înregistrată statistic (1857), cu exploatări între văile râurilor Prahova şi Trotuş.
* Depresiunea Coliniară a Transilvaniei este cea mai mare din Europa.
Cea mai nordică localitate este Horodiştea (jud. Botoşani): 48°15'lat. N.
* Cea mai sudică localitate este Zimnicea (jud. Teleorman): 43°37'lat. N.
* Cea mai vestică localitate este Beba Veche (jud. Timiş): 20°15'long. E.
* Cea mai estică localitate este Sulina (jud. Tulcea): 29°41'long. E.
Citeşte mai mult...
Curiozităţi din Africa
* Denumirea Africa este dată de romani provinciei nou create odată cu cucerirea Cartaginei (secolul II î.Hr.) şi provine de la numele tribului berber ,,Afridi", care locuia în această regiune în secolul I Î.Hr. Denumirea s-a extins apoi pentru tot continentul. Etimologic „afri= peşteră, în limba berberă, ,,afrigo" = fără ger, în limba latină, ,,afak" = uscat, în limba arabă.

* Suprafaţa Africii este aproximativ egală cu cea a satelitului natural al Terrei, Luna: 29.287.000km2.

* Cel mai septentrional loc al Africii este Capul Ras-el-Abiad, 37021' latit. N; cel mai austral - Capul Acelor 34°51' latit. S.

* Suez este cel mai lung canal maritim din lume (161 km); pe acest canal se înregistrează cel mai mare trafic dintre toate canalele maritime (peste 300 mil.t).

* În extremitatea vestică a masivului Rif, la 1 700 m altitudine se află Kef Toghobeit, cea mai adâncă peşteră din Africa (-700 m).
Citeşte mai mult...
Superlative ale Americii de Nord
America de nord* Denumirea continentului a fost dată după numele navigatorului portughez Amerigo Vespucci, primul care a descris cu amănunte pământurrle descoperite.
* Fundy Bay este locul unde se înregistrează cea mai mare maree dinlume, 16,30 m (pe ţărmul Peninsulei Noua Scoţie, Canada).
* Triunghiul Bermudelor este locul producerii unui enigmatic fenomen natural. În spaţiul marin, de forma triunghiulară, dintre Insula Bermude, Insula Puerto Rico şi Peninsula Florida acţionează forţe insolite, electromagnetice sau de altă natură. În cadrul expe-diţiei sale, în preajma Insulelor Bahamas Cristofor Columb a zărit o sferă de foc care a făcut înconjurul corabiei sale; în  acelaşi moment busola s-a dereglat, acul ei făcând rotiri complete. În această regiune au dispărut inexplicabil numeroase vase,  
Citeşte mai mult...
Curiozităţi şi superlative din Australia
* Este situat în întregime în emisfera sudică (sau australă) de unde şi denumirea. Numele continentului Australia a fost propus pentru prima dată în 1815 de navigatorul englez Mathew Filnders, înlocuind vechiul nume de Noua Olandă, dat în secole XVII-XVIIIde olandezi.
* Este cel mai mic continent al Pământului (7 692 030 km2).
* Este continentul cu cea mai mică altitudine medie, de circa 210 m, 95% din teritoriu fiind sub 600 m altitudine.

* Este cel mai arid dintre continente.

* Deţine cea mai mare pondere de pe Glob a zonei endoreice dinsuprafaţa continentului: două treimi din continent nu prezintă o scurgere directă spre mare şi nici permanentă;

* La sudul oraşului Esperance, oraş aflat în sud-vestul Australiei, se află cel mai adânc canion submarin (1 800 m); lăţimea sa este de 32 km.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu