Sexul este abia pe locul II intre lucrurile pe care trebuie sa le faci ca sa nu ajungi la divort
O căsnicie rezistentă la divorţ, divorce-proof cum s-ar zice, trebuie să aibă câteva trăsături fundamentale. slate.com ridică numărul acestora la şapte şi le enumeră:

1. Mai important ca sexul, pe locul I e vorbitul, dar cel în mod onest şi deschis, nu cel făcut să umple timpul. E ceva să ai curajul să te arăţi vulnerabil în faţa partenerului tău şi să vorbeşti de lucrurile care te dor sau te macină, dar şi recompensa este pe măsură. Nu ai cum să te aştepţi ca celălalt să ştie din oficiu care sunt nevoile tale, ce te doare şi ce-ţi doreşti cel mai mult dacă nu-i spui. Şi nu trebuie să aştepţi ca acest lucru să se întâmple aşa, din senin, ci trebuie să preiei iniţiativă şi să o faci pur şi simplu.

2. Abia pe locul II e sexul. Statististicile arată că cei care fac sex măcar o dată pe săptămână sunt mult mai fericiţi în cuplu şi, ca sexul să nu devină o rutină, e bine să ai idei noi. Nu doar poziţii noi, ci, pentru varietate, şi personaje noi pe care să le joci când faci sex.

3. Lasă ruşinea şi apelează la un psiholog sau consilier matrimonial dacă simţi că e cazul. De cele mai multe ori, cuplurile ajung la terapie matrimonială când lucrurile stau deja mult prea prost şi sunt prea greu de reparat. Dar dacă o iei cu reparatul din vreme, se poate să nu ai nevoie decât de câteva suturi, o copcă şi gata! căsinicia merge fericită mai departe. Cel mai potrivit moment să te duci la doctorul de cupluri este atunci când observi că anumite tipare care se repetă provoacă tensiuni şi suferinţă.

4. Petreceţi regulat timp împreună numai voi doi. Chiar dacă aveţi şi copii, măcar o dată pe săptămână trebuie să vă faceţi timp să-l petreceţi numai voi doi, orice ar însemna asta: o ieşire în oraş, câteva ore singuri într-o zi sau noapte sau ţinut de mână când staţi şi vă uitaţi la televizor la un film.


5. Atingeţi-vă des cu tandreţe, fără ca acest lucru să aibă neapărat o conotaţie sexuală. Asata spun statisticile: cuplurile care se ating mai des, se ţin de mână, de exemplu, înainte să adoarmă, se mai iau din când în când în braţe, se pupă când se văd sunt mai fericite. Explicaţia e una ştinţifică, de altfel, atingerile acestea tandre eliberează oxitocină în creier, ceea ce conduce la o legătură mult mai puternică în cuplu.

6. Vedeţi-vă cu prietenii. În felul acesta nu vă veţi aştepta ca partenerul vostru să fie totul pentru voi, să fie şi iubit, şi prieten, să aibă şi toate calităţle din lume şi să viseze noaptea cea ce v-aţi dori voi de la el şi nu-i spuneţi niciodată.


7. Practicaţi iertarea. Nimeni nu e perfect şi nimic nu corodează mai mult baza unei relaţii ca ranchiuna, la fel cum nimic nu întăreşte mai mult baza unei relaţii ca iertarea. Aceasta este creatoare de fericire pe termen lung, iar decizia de a ierta o minciună mai mare sau mică e a fiecăruia.