miercuri, 15 iunie 2011

curiozitatii despre animale si plante

Curiozitati ale Stiintei si vietii
Animale si Plante



1. Musculita are 47 de dinti, balena mai mult de 4.500 si pestele-pisica (Amiurus nebulosus) are 9.280.
2. Inima unui colibri, la fel ca si a canarului, bate de aproape 1.000 de ori pe minut.
3. Bufnita isi poate rasuci capul la 360 de grade.
4. La salamandra neagra alpina perioada de gestatie este de 3 ani si 2 luni.
5. Mustele au peste 15.000 de papile gustative, incepand chiar de la picioare. Musca comuna sau domestica (Musca domestica ) traieste de la 10-14 zile pana la o luna, in conditii favorabile. Sunt multe specii de muste, dintre care cea mai efemera traieste 1-2 zile.
6. Angila electrica (Electrophorus electricus) poate emite 600 volti in timpul unei milisecunde. Undele sunt emise catre pesti, plante, sau catre alte diferite specii.
7. O vaca emite in atmosfera 182.500 litri de metan pe an (una din cauza degradarii stratului de ozon?). Pe deasupra, ea poate provoca si anumite boli, de aceea oamenii de stiinta au solicitat limitarea comercializarii carnei de vita.
8. Cimpazeul detine recordul rapiditatii in ceea ce priveste actul sexual. Dureaza doar 3 secunde. La soarece dureaza 5 secunde.
9. Pe un metru patrat de zona desertica se intalnesc peste 100.000 de seminte de plante diferite.
10. Tenia este un parazit intestinal care poate ajunge sa masoare 10 metri lungime.
11. Pentru a obtine 1 kg de sofran trebuie sa recoltezi peste 160.000 de flori ale acesteia, ier pretul unui kg poate ajunge sa coste 200 de euro.
12. Floarea Amorphophallus titanum este floarea cea mai mare din lume. Masoara 2,5 metri inaltime si cantareste 75 kg. Provine din gradinile tropicale ale Sumatrei. Floarea traieste doar 3 zile si pentru a fi polenizata, aceasta emite un miros puternic care poate fi greu de suportat pentru anumite insecte.
13. Doar femelele tantar inteapa, pentru ca sangele oamenilor este un izvor de proteine iar cu acesta ele isi pot creste puii. Masculii se multumesc cu nectarul din plante si alte subsatnte zaharoase.
14. Lamele sunt niste animale foarte asemanatoare cu camilele, fiind adaptate perfect sa traiasa la inaltime. Se pot gasi in Anzii din Chile, Bolivia si Peru. Pentru ele, cu cat se afla la o altitudine mai inalta, cu atat vor avea mai mult oxigen.
15. O intepatura de paianjen este mai puternica decat cea facuta cu un ac cu varf de otel apasat cu aceeasi putere.
16. Capsuna nu este fructul plantei care o produce, ci a unei parti modificate a tulpinei.
17. Cartoful, precum si capsuna, provine dintr-o tulpina modificata, nu din radacina.
18. Aparatul auditiv este situat in diferite parti ale corpului, depinzand de fiecare specie. La oameni este situat la cap. Paienjenii au timpanul in varful picioarelor.
19. Cainii au simtul olfactiv mai dezvoltat decat oamenii. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestia au in nas mai bine de 200 de milioane de celule olfactive, in timp ce omul are in jur de 5 milioane.
20. Virusul gripal are aproximativ 1000 de atomi. Anumite celule pot ajunge sa masoare cu 100 sau 1000 de ori mai mult. Totusi, virusul cel mai mare este mai greu decat celula cea mai mica.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu